ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ – PIOTR ILYITS TCHAIKOVSKY, Ρωσία, 1840-1893
Λίγα λόγια για τον συνθέτη
Ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (Piotr Ilyits Tchaikovsky) είναι ίσως ο πιο διάσημος ρώσος συνθέτης. Μεταξύ των πιο γνωστών του έργων είναι τα μπαλέτα “Η λίμνη των κύκνων”, “Η ωραία κοιμωμένη” και “Ο Καρυοθραύστης”. Είναι εντυπωσιακό πως όλα είχαν αρνητικές κριτικές στην πρεμιέρα τους και απορρίφθηκαν από το κοινό!
Το όνομα του Τσαϊκόφσκυ έχει συνδεθεί με τη μουσική για μπαλέτο, αν και οι συμφωνίες, τα κονσέρτα, έργα για σόλο πιάνο, όπερες, κουαρτέτα, χορωδιακή μουσική και πολλές άλλες συνθέσεις του αποτελούν βασικό ρεπερτόριο της κλασσικής μουσικής.
Δυστυχώς η προσωπική του ζωή δεν ήταν και η πιο ρόδινη και υπέφερε συχνά από κατάθλιψη, καθώς η εποχή και το περιβάλλον του στάθηκαν εμπόδιο στο να ζήσει όπως επιθυμούσε. Μπορούμε να υποθέσουμε πως με τη μουσική του κατάφερε να συνθέσει έναν ολόκληρο κόσμο και να εκφράσει, μέσα σε αυτόν, τα συναισθήματά του.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1840 σε μια μικρή πόλη της σημερινής Ουντμουρτίας, στη Ρωσία, και ήταν το δεύτερο από τα έξι στο σύνολο παιδιά της οικογένειας. Από πέντε χρονών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και μέσα σε τρία χρόνια μπορούσε ήδη να διαβάζει μια παρτιτούρα όπως και ο δάσκαλός του. Επίσης χάρη στη νταντά του έμαθε να επικοινωνεί στα Αγγλικά και τα Γερμανικά από έξι χρονών.
Οι γονείς του αρχικά τον υποστήριξαν στις μουσικές του σπουδές, αλλά όταν ήταν δέκα χρονών αποφάσισαν να τον στείλουν σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της Αγίας Πετρούπολης με κατεύθυνση τη Νομική. Παρ’όλ’αυτά η μουσική παρέμεινε για αυτόν προτεραιότητα. Πολύ αργότερα, όταν ήταν ήδη 21 χρονών, κατάφερε να σπουδάσει στο Ωδείο της Πετρούπολης και έκτοτε στράφηκε αποκλειστικά την τέχνη που αγαπούσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τσαϊκόφσκι ταξίδεψε ως συνθέτης στα μουσικά κέντρα της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Κατά τη διάρκεια της ζωής του αναγνωρίστηκε στις δύο ηπείρους τόσο από τους συναδέλφους του μουσικούς όσο και από το κοινό.
Ο συνθέτης έφυγε από την ζωή τον Νοέμβριο του 1993. Η αιτία του θανάτου άγνωστη: Αρρώστια; Αλκοόλ; Αυτοκτονία; Αν και ο θάνατός του αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο, η μουσική του παραμένει ζωντανή και ερμηνεύεται όλο και περισσότερο από σολίστες και ορχήστρες σε όλον τον κόσμο.
Κονσέρτο για πιάνο Νο.1
Σε αντίθεση με την πρεμιέρα του Καρυοθραύστη, η πρεμιέρα αυτού του κονσέρτου στην Βοστώνη από τον πιανίστα Hans von Bülow το 1875 σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε σπουδαίοι σολίστες και ορχήστρες το ερμηνεύουν στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στον σύνδεσμο που παρακολουθούμε συμμετέχουν δύο θρυλικοί πιανίστες, η Martha Argerich και ο Daniel Barenboim (ο δεύτερος εδώ στον ρόλο του μαέστρου).
Η Λίμνη των Κύκνων
Το πιο διάσημο έργο του συνθέτη. Ποιος δεν έχει ακούσει το βασικό θέμα του χορού των κύκνων από το όμποε;
Διάβασε για τους ρόλους και την υπόθεση του έργου και άκου περισσότερη μουσική στον παρακάτω σύνδεσμο
Κλασικά και αγαπημένα – Η Λίμνη των Κύκνων
Ο Καρυοθραύστης
Ένα από τα πιο δημοφιλή soundtracks των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, και αγαπημένο κυρίως των παιδιών. Ακούμε εδώ ένα απόσμασμα από την πρώτη πράξη του μπαλέτου.
Διάβασε για τους ρόλους και την υπόθεση του έργου και άκου περισσότερη μουσική στον παρακάτω σύνδεσμο
Κλασικά και αγαπημένα – Ο Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι
Η Ωραία Κοιμωμένη
Το δεύτερο από τα τρία μπαλέτα που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι. Εδώ το Βαλς.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Ένα έργο προγραμματικής μουσικής, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. Ακούμε τον Χορό των Σπαθιών και το έντονα συναισθηματικό Θέμα της Αγάπης.
Συμφωνία Νο.6
Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε 6 Συμφωνίες. Ακούμε το Finale από την 6η Συμφωνία με την επωνυμία “Παθητική”.
Χρονολόγιο
7 Μαΐου 1840 – Γέννηση του συνθέτη
1875 -1ο κονσέρτο για πιάνο
1875-76 – Η Λίμνη των Κύκνων. Μπαλέτο
1889 – Η Ωραία Κοιμωμένη. Μπαλέτο
1876 – Οι εποχές. 12 κομμάτια για πιάνο, ένα για τον κάθε μήνα του χρόνου
1878 – Παιδικό άλμπουμ. 24 εύκολα κομμάτια για πιάνο αφιερωμένα στους μικρούς πιανίστες
1878 – Κονσέρτο για βιολί
1880 – Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Συμφωνικό ποίημα (Εισαγωγή-Φαντασία) βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ
1892 – Καρυοθραύστης
1893 – 6η Συμφωνία “Παθητική”
6 Νοεμβρίου 1893 – Ο Τσαϊκόφσκυ φεύγει από την ζωή
Μαθαίνω για τους συνθέτες