Τσαϊκόφσκι: Μαθαίνω για τον συνθέτη

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ – PIOTR ILYITS TCHAIKOVSKY, Ρωσία, 1840-1893


Λίγα λόγια για τον συνθέτη

Ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ (Piotr Ilyits Tchaikovsky) είναι ίσως ο πιο διάσημος ρώσος συνθέτης. Μεταξύ των πιο γνωστών του έργων είναι τα μπαλέτα “Η λίμνη των κύκνων”, “Ο καρυοθραύστης” και “Η ωραία κοιμωμένη”. Είναι εντυπωσιακό πως τα πρώτα δύο είχαν αρνητικές κριτικές στην πρεμιέρα τους και απορρίφθηκαν από το κοινό!

Το όνομα του Τσαϊκόφσκυ έχει συνδεθεί με τη μουσική για μπαλέτο, αν και οι συμφωνίες, τα κονσέρτα, έργα για σόλο πιάνο και πολλές άλλες συνθέσεις του αποτελούν βασικό ρεπερτόριο της κλασσικής μουσικής.

Δυστυχώς η προσωπική του ζωή δεν ήταν και η πιο ρόδινη και υπέφερε συχνά από κατάθλιψη, καθώς η εποχή και το περιβάλλον του στάθηκαν εμπόδιο στο να ζήσει όπως επιθυμούσε. Μπορούμε να υποθέσουμε πως με τη μουσική του κατάφερε να συνθέσει έναν ολόκληρο κόσμο και να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Τσαϊκόφσκυ γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1840 σε μια μικρή πόλη της σημερινής Ουντμουρτίας, στη Ρωσία, και ήταν το δεύτερο από τα έξι στο σύνολο παιδιά της οικογένειας. Από πέντε χρονών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και μέσα σε τρία χρόνια μπορούσε ήδη να διαβάζει μια παρτιτούρα όπως και ο δάσκαλός του. Επίσης χάρη στη νταντά του μπορούσε να επικοινωνεί στα Αγγλικά και τα Γερμανικά από έξι χρονών.

Οι γονείς του αρχικά τον υποστήριξαν στις μουσικές του σπουδές, αλλά όταν ήταν δέκα χρονών αποφάσισαν να τον στείλουν σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της Αγίας Πετρούπολης με κατεύθυνση τη Νομική. Παρ’όλ’αυτά η μουσική παρέμεινε για αυτόν προτεραιότητα. Πολύ αργότερα, όταν ήταν ήδη 21 χρονών, κατάφερε να σπουδάσει στο Ωδείο της Πετρούπολης και έκτοτε στράφηκε αποκλειστικά την τέχνη που αγαπούσε.

Ο συνθέτης έφυγε από την ζωή τον Νοέμβριο του 1993. Η αιτία του θανάτου άγνωστη: Αρρώστια; Αλκοόλ; Αυτοκτονία; Αν και ο θάνατός του αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο, η μουσική του παραμένει ζωντανή και ερμηνεύεται όλο και περισσότερο από σολίστες και ορχήστρες σε όλον τον κόσμο.

Χρονολόγιο

7 Μαΐου 1840
1875
1875-76
1876
1878
1880
1892
1889
1893
6 Νοεμβρίου 1893

Leave a Reply

Close Menu