Κλασικά και αγαπημένα – Ο Kαρυοθραύστης του Tchaikovsky

Μελωδίες αγαπημένες και διάσημα μουσικά θέματα. Παρ’όλο που είναι έργα γνώριμα στα αυτιά μας, πόσα ξέρουμε για αυτά και τους δημιουργούς τους; Γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, ίσως και αιώνες, κι όμως ακόμα μας αρέσει να τα ακούμε. Γι αυτό και λέγονται “κλασσικά”!

Ταυτότητα του έργου

Τίτλος: Καρυοθραύστης
Συνθέτης
: Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ (Ρωσία)

Χρονολογία σύνθεσης: 1892
Είδος: μπαλέτο
Λιμπρέτο (κείμενο): προσαρμογή από τον Αλέξανδρο Δουμά της ιστορίας του E.T.A. Hoffmann “Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών”.

Βασικοί ρόλοι και υπόθεση

Τα αδέρφια Κλάρα και Φριτς
Ο νονός της Κλάρας και κατασκευαστής παιχνιδιών Ντροσελμάγιερ
Ο Καρυοθραύστης
Η Ζαχαρένια Νεράιδα
…και οι γονείς, φίλοι και συγγενείς, αλλά κυρίως πολλά παιχνίδια, κούκλες, ποντίκια και άλλα ζωάκια, χιονονιφάδες, αγγελούδια, χορευτές και λουλούδια!

Εϊναι παραμονή Χριστουγέννων και η οικογένεια, σε γιορτινή ατμόσφαιρα, τραγουδά και ανταλλάσει δώρα. Μεταξύ των καλεσμένων και ο νονός της νεαρής Κλάρας: ένας κατασκευαστής παιχνιδιών που κατέχει και πολλά από τα μυστικά της μαγείας! Χαρίζει στην Κλάρα έναν ξύλινο καρυοθραύστη με μορφή μικρού στρατιώτη. Η Κλάρα και ο μικρός της αδερφός δε σταματούν να παίζουν μαζί του.

Το βράδυ στο μυαλό της Κλάρας τριγυρνά συνεχώς το ξύλινο παιχνίδι. Πηγαίνει στο σαλόνι να δει αν είναι ακόμα εκεί και εκείνη τη στιγμή κάτι παράξενο συμβαίνει: το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα και το ξύλινο στρατιωτάκι ζωντανεύει! Μαζί με όλα τα παιχνίδια, που έχουν ζωντανέψει και αυτά, ρίχνονται στη μάχη με τα ποντίκια που ξαφνικά έχουν εισβάλλει στο δωμάτιο. Ο παιχνιδοστρατός μάχεται γενναία και τελικά τα ποντίκια υποχωρούν. Ο Καρυοθραύστης τότε μεταμορφώνεται σε έναν νεαρό πρίγκιπα και παίρνει την Κλάρα μαζί του σε ένα μαγικό ταξίδι στις χιονισμένες βουνοκορφές, χορεύοντας μαζί με τις χιονονιφάδες.

Η συνέχεια του ταξιδιού είναι πολύ νόστιμη: το χιόνι είναι από ζάχαρη και οι δυο ταξιδιώτες βρίσκονται στην πατρίδα του Καρυοθραύστη, στη χώρα των Ζαχαρωτών. Εκεί τους υποδέχεται η Ζαχαρένια Νεράιδα με μια φαντασμαγορική γιορτή: γλυκά και ροφήματα από όλον τον κόσμο, λουλούδια και, φυσικά, η ίδια η νεράιδα, χορεύουν ο ένας μετά τον άλλον μέχρι που έρχεται η ώρα η Κλάρα να τους αποχαιρετήσει για να επιστρέψει σπίτι.
Το επόμενο πρωί αναρωτιέται αν όλα όσα συνέβησαν ήταν όνειρο ή πραγματικότητα…

Άκου!

Η ιστορία του Καρυοθραύστη είναι μεγάλη και περιλαμβάνει πολλούς χορούς. Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε μερικές από τις πιο διάσημες μελωδίες του δεύτερου μέρους του έργου, όπου ο Καρυοθραύστης και η Κλάρα ξεκινούν το μαγικό τους ταξίδι.

Βίντεο 1 – Ο χορός των χιονονιφάδων

Οι πρώτες νιφάδες πέφτουν – ακούστε τον ανάλαφρο ήχο του φλάουτου που τις αναπαριστά. Όταν το χιόνι πυκνώνει αγγελικές φωνές ακούγονται και συνοδεύουν τον ευτυχισμένο χορό της Κλάρας και του Καρυοθραύστη.

Βίντεο 2 – Ισπανικός χορός (για την σοκολάτα)

Στο βασίλειο των ζαχαρωτών η Κλάρα και ο Καρυοθραύστης απολαμβάνουν τα κεράσματα μαζί με τους αντίστοιχους χορούς!

Βίντεο 3 – Αράβικος χορός (για τον καφέ)

Βίντεο 4 – Κινέζικος χορός (για το τσάι)

Βίντεο 5 – Ρώσικος χορός (Τρεπάκ)

Βίντεο 6 – Mirlitons (για τα αμυγδαλωτά)

O

Βίντεο 7 – Το βαλς των λουλουδιών

Βίντεο 8 – Ο χορός της ζαχαρένιας νεράιδας

Βίντεο 9 – H ορχήστρα

Ακούμε το έργο βλέποντας την ορχήστρα και τα μουσικά όργανα που παίζουν και οδηγούν τους χορευτές.

Ο Τσαϊκόφσκυ

Μάθετε περισσότερα για τον συνθέτη και το έργο του.

Η τσελέστα

Στο χορό της Ζαχαρένιας νεράιδας ακούμε ένα μουσικό όργανο που μοιάζει λίγο με πιάνο, αλλά και με μεταλλόφωνο. Και έτσι είναι! Το μουσικό αυτό όργανο λέγεται τσελέστα (celesta) και εξωτερικά μοιάζει με όρθιο πιάνο.
Ο μηχανισμός, όμως, είναι λίγο διαφορετικός: κάθε πλήκτρο αντί να καταλήξει σε ένα σφυράκι που χτυπά τις χορδές, όπως στο πιάνο, αντιστοιχεί σε μια μεταλλική ράβδο, διαφορετική σε μήκος για κάθε νότα.

Έτσι μπορούμε να πούμε πως η τσελέστα μοιάζει με ένα πληκτροφόρο μεταλλόφωνο!
Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε το έφτιαξε η συναδέλφος Ευτυχία Τσεσμελή.

Play Video

Δραστηριότητες

Κάνε κλικ εδώ για να λύσεις το σταυρόλεξο του Καρυοθραύστη.

Κάνε κλικ εδώ για να κατεβάσεις το σταυρόλεξο σε αρχείο PDF.

Ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη δική σου φιγούρα! Σε ποια ιστορία πρωταγωνιστεί; Είναι χορευτής ή χορεύτρια; Τι φοράει; Είναι μόνος του/μόνη της ή συνοδεύεται και από άλλους χορευτές; Κλείσε τα μάτια σου, φαντάσου, πάρε χρώματα και ξεκίνα!

Μπορείς να κατεβάσεις εδώ την κουρτίνα σε αρχείο PDF για εκτύπωση.

Κάνε κλικ εδώ και αντιστοίχισε τα αποσπάσματα με τη μουσική σκηνή του έργου (από την Νίκη Πισπίνη).

Διάβασε εδώ την ιστορία της Κλάρας και του Καρυοθραύστη (από την Άννα Καρανικόλα).

Glass Harp

Ο χορός της Ζαχαρένιας νεράιδας γοητεύει και προκαλεί συνεχώς τους μουσικούς για καινούριες εκτελέσεις. Εδώ ακούμε τη  μελωδία από Glass Harp, ή αλλιώς  κρυστάλλινα ποτήρια! Πρόκειται για μια όμορφη μεταγραφή, πιστή στον αρχικό ήχο και χαρακτήρα του κομματιού.

Leave a Reply

Close Menu