Κλασικά και αγαπημένα – Η Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι

Ένα ακόμα έργο που δεν χάνει την φρεσκάδα του και ας έχουν περάσει 150 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση . Μια ιστορία αγάπης που ξετυλίγεται μέσα από την μουσική και τον χορό.

Ταυτότητα του έργου

Τίτλος: Η Λiμνη των Κύκνων
Συνθέτης
: Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ (Ρωσία)
Χρονολογία σύνθεσης: 1875-76
Είδος: μπαλέτο

Βασικοί ρόλοι και υπόθεση

Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της
Ο πρίγκιπας Ζιγκφριντ
Ο μάγος Ροθμπαρτ
Η κόρη του μάγου Οντίλ
…και άλλοι, συγγενείς και φίλοι

Η μουσική και η χορογραφία ακολουθούν την ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού. Ο μάγος Ρόθμπαρτ έχει μεταμορφώσει την πριγκίπισσα Οντέτ και τις φίλες της σε κύκνους. Θέλει να παντρέψει την κόρη του, την Οντίλ, με τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ. Ο τελευταίος όμως αγαπά την Οντέτ και μόνο ένας αγνός όρκος αγάπης μπορεί να λύσει τα μάγια και να της ξαναδώσει ανθρώπινη μορφή.
Ο μάγος προσπαθεί να ξεγελάσει τον Ζίγκφριντ παρουσιάζοντάς στην γιορτή του παλατιού την κόρη του, η οποία φαίνεται να μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ καταφέρνει να ξεφύγει από την παγίδα και τελικά παίρνει στην αγκαλιά του την αληθινή πριγκίπισσα.

Όσο για το τέλος, έχει δύο εκδοχές: άλλοι λένε πως τελικά το ζευγάρι πεθαίνει αγκαλιασμένο, και άλλοι πως … ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει γράψει το κείμενο στο οποίο βασίστηκε η μουσική, πάντως η ιστορία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αφηγήσεις της ρώσικης και γερμανικής παράδοσης.

Η χρήση του όμποε στην Λίμνη των κύκνων

Ο Τσαϊκόφσκυ επέλεξε το όμποε για το χαρακτηριστικό θέμα της Λίμνης των Κύκνων. Η μελωδία γλυκιά και μελαγχολική ταυτοχρόνως, όπως η αγάπη αλλά και ο χωρισμός, όταν ο μάγος απομακρύνει τους ερωτευμένους. Ο ήχος του όμποε διαπεραστικός, καθαρός, ταιριαστός με τη διαύγεια της παγωμένης λίμνης και την ομορφιά του κύκνου.

Το όμποε ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών. Βασική διαφορά από το κλαρινέτο, με το οποίο με μια πρώτη ματιά ίσως μοιάζει, είναι το καλάμι στο επιστόμιο. Λέγεται διπλό καλάμι – μια φλούδα καλαμιού λυγισμένη στα δύο – και παράγει τον ιδιαίτερο οξύ ήχο. Αυτός ο ήχος εξηγεί και τη γαλλική ονομασία από όπου προέρχεται και το όνομά του: Hautbois, ή αλλιώς Οξύαυλος.

Άκου!

Βίντεο 1 – Η ορχήστρα

Υπάρχουν πάρα πολλές ερμηνείες – πώς αλλιώς, για ένα τόσο διάσημο έργο;
Αρχικά μια ηχογράφηση από νέους μουσικούς με τα πιο γνωστά μέρη του έργου. Στο βίντεο αυτό μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τα όργανα της ορχήστρας. Απολαύστε!

Βίντεο 2 – Φινάλε 1ης πράξης

Το σημείο με το χαρακτηριστικό θέμα του έργου, όπου ο μάγος απομακρύνει από τον πρίγκιπα την μεταμορφωμένη σε κύκνο πριγκίπισσα.

Δες την παρτιτούρα του κυρίως θέματος στο Β’ μέρος του βιβλίου “Μέσα απ’το τραγούδι”, σελ. 98. Τραγούδησε και παίξε στο μεταλλόφωνο την όμορφη αυτή μελωδία σε ελάσσονα.

Βίντεο 3 – Οι τέσσερις μικροί κύκνοι

Στην δεύτερη πράξη, ένας χαριτωμένος χορός από τέσσερις μικρούς κύκνους. Μα είναι στα αλήθεια τέσσερις ή ένας που καθρεφτίζεται;

Βίντεο 4 – Η είσοδος των κύκνων

Επίσης στην δεύτερη πράξη του έργου, η εντυπωσιακή είσοδος των κύκνων. Η μουσική τους οδηγεί σε πανέμορφους συνδυασμούς – κυματισμούς πάνω στο νερό.

Βίντεο 5 – ολόκληρο το έργο

Αν “κολλήσατε”, δεν έχετε παρά να αφήσετε το βίντεο να παίζει και να σας κάνει παρέα για δυόμιση ώρες με την υπέροχη μουσική. Η συμφωνική ορχήστρα της ραδιοφωνίας της Μόσχας είναι η πλέον κατάλληλη για την ερμηνεία του έργου αυτού του πολυαγαπημένου ρώσου συνθέτη.

Ο Τσαϊκόφσκυ

Μάθετε περισσότερα για τον συνθέτη και το έργο του.

Ο συνθέτης

Δραστηριότητες

Παζλ

Απάντησε σωστά για να συμπληρωθεί η εικόνα, κάνοντας κλικ εδώ.

Leave a Reply

Close Menu