Μι Σολ Λα: Τα πρώτα μου τραγούδια

Τρεις νοτούλες, μια ντουζίνα παιδικά τραγούδια!

Απλά τραγουδήστε με “λα λα λα….” τη μελωδία της “Μικρής Ελένης” στα παιδιά και ρωτήστε τους ποιο τραγούδι είναι. Θα πάρετε πολλές απαντήσεις, όπως: “Γύρω γύρω όλοι”, “Ανεβαίνω στη μηλιά”, “Φεγγαράκι μου λαμπρό”, “Η Μικρή Ελένη”, και πάει λέγοντας.

Σε όλο τον κόσμο η πλειοψηφία των πρώτων τραγουδιών που θα σχηματιστούν από την παιδική φωνή βασίζεται στο σχήμα (μόρφημα) των τριών αυτών νοτών. Είναι το πιο οικείο άκουσμα για τα νήπια και τα μικρά παιδιά, αναγνωρίσιμο από όλους τους μικρούς φίλους.

Μαζί με την πεντατονική, αυτές οι τρεις νότες προσφέρονται για να παίξει κανείς πολύ εύκολα μια γνωστή μελωδία σε ένα μουσικό όργανο (μεταλλόφωνο, πιάνο/αρμόνιο, φλογέρα).

Στο Νηπιαγωγείο αυτή η κατηγορία τραγουδιών είναι η ιδανική για την/τον νηπιαγωγό που είναι ακόμα αρχάριος στο παίξιμο μουσικών οργάνων.
Το μεταλλόφωνο είναι το πιο εύχρηστο μουσικό όργανο για την τάξη στην περίπτωση αυτή. Ενώ τραγουδά με τα παιδιά εξασκείται, επαναλαμβάνοντας στο ίδιο μοτίβο περισσότερα τραγούδια. Αργότερα μπορεί να συνοδεύει το τραγούδι στο μεταλλόφωνο, ενώ παράλληλα τα παιδιά συνοδεύουν τον εαυτό τους με τα κρουστά στον κύκλο.

Τα πρωτάκια/δευτεράκια στο Δημοτικό ή στο Ωδείο εύκολα θα καταφέρουν να παίξουν στο μεταλλόφωνο ένα τραγουδάκι με τις νότες αυτές.
Τα τραγούδια που βασίζονται στο σχήμα Μι-Σολ-Λα εισάγονται πολύ νωρίς εφόσον ακολουθούμε την σταδιακή είσοδο νότα-νότα ξεκινώντας από το ζευγάρι Σολ-Μι.

Το πιο σημαντικό είναι πως τραγουδώντας ή παίζοντας με αυτή την γκάμα τραγουδιών, και με την καθοδήγηση του δασκάλου, τα παιδιά μαθαίνουν να τοποθετούν τη φωνή τους σε συγκεκριμένα διαστήματα. Ακόμα και παιδιά που στην αρχή της χρονιάς θα τα ακούσετε να τραγουδούν φάλτσα, στην πορεία, και επαναλαμβάνοντας τραγούδια σε αυτό το σχήμα -όχι πάντα στο ίδιο απόλυτο ύψος- συντονίζονται με την υπόλοιπη ομάδα και κάνουν μεγάλα άλματα στο κούρδισμα.

Στις σελίδες 20-30 του Α’ μέρους του βιβλίου “Μέσα απ’ το τραγούδι” υπάρχει ένα μικρό “αφιέρωμα” στο Μι-Σολ-Λα με τα εξής τραγούδια:

Άλλα παρόμοια τραγούδια:

ΜΕΤΑΛΛΟΦΩΝΟ: ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΜΙ-ΣΟΛ-ΛΑ

Leave a Reply

Close Menu