Η Ντόλα και η παρέα της 6: Μι – Ρε – Ντο και το μισό, “Ανέβα μήλο”

Το “Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι” είναι το επόμενο τραγούδι μας. Καινούρια νότα στην παρέα η Ντο, και μαζί με τα τέταρτα έρχεται και το μισό.

Η σειρά “Η Ντόλα και η παρέα της”

Το μουσικό αλφάβητο είναι πολύ χρήσιμο για να καταγράφουμε αλλά και να κατανοούμε καλύτερα το μουσικό κείμενο.
Όπως μέσα από τα γράμματα της γλώσσας και τα βιβλία έρχεται η γνώση αλλά και η ψυχαγωγία, έτσι και οι νότες έχουν πολλά να μας αποκαλύψουν για τον κόσμο της μουσικής.

Η σειρά των βίντεο “Η Ντόλα και η παρέα της στο πεντάγραμμο” ακολουθεί, μαζί με τη φωνή της Γιώτας Τηγανούρια, τα βήματα των βιβλίων Μέσα απ’το τραγούδι, στις σελίδες του οποίου χέρι-χέρι βαδίζουν τα τραγούδια με τους μουσικούς φθόγγους.

Στόχος της σειράς είναι όχι μόνο να παρακολουθήσουν οι μαθητές, αλλά να προτείνει σε όποιον διδάσκει έναν τρόπο χρήσης του βιβλίου.


Βίντεο 6 – “Μι, Ρε, Ντο και το μισό”

Κατεβαίνουμε στη Ντο, κάτω από το πεντάγραμμο, και τραγουδάμε το “Ανέβα μήλο – κατέβα ρόδι” στο τρίχορδο Μι Ρε Ντο. Έτσι μαθαίνουμε να κουρδίζουμε πάνω στο διάστημα της τρίτης μεγάλης.

Επίσης μαζί με τα τέταρτα εμφανίζεται στο τραγούδι μας και μια καινούργια ρυθμική αξία: το μισό.
Παράλληλα κατανοούμε τη δομή του τραγουδιού η οποία αποτελείται από έναν συνδυασμό των φράσεων α και β.

Φροντίζουμε από εδώ και στο εξής να είναι κατανοητή και να εξηγείται όχι μόνο η έκταση και το τονικό ύψος, αλλά και τα ρυθμικά μοτίβα, καθώς και οι φράσεις που συνθέτουν την δομή του τραγουδιού.

 

Leave a Reply

Close Menu