Γονείς και Παιδικά Τραγούδια

Πότε, πού, τι και γιατί να τραγουδήσει ο γονιός; Τι σημαίνει το τραγούδι για τον ίδιο και τι για το παιδί;

Λέγοντας “τραγούδι”, σε σχέση με το περιβάλλον του παιδιού και σε μια εποχή που τα media, η δισκογραφία και η ευκολία της αναπαραγωγής κυριαρχούν, οι περισσότεροι θα σκεφτούν έναν τίτλο από το αγαπημένο τους cd.
Και το ρήμα “τραγουδώ” παραπέμπει στη φωνή του καλλίφωνου/φιλόμουσου μέλους της οικογένειας, ή, απλά, στην τελευταία επιτυχία που έφτασε στο σπίτι από το μάθημα μουσικής στο σχολείο.

Όλα αυτά μακάρι να συμβαίνουν σε κάθε σπίτι με παιδιά, κάνοντας την καθημερινότητα πιο πλούσια και χαρούμενη!
Αν όμως θελήσουμε να προσεγγίσουμε βαθύτερα την σύνδεση γονιού-παιδιού μέσω της φωνής, καθώς και τον ρόλο του τραγουδιού στην μουσική καλλιέργεια του παιδιού, τότε η λέξη “τραγούδι” ενδεχομένως σημαίνει κάτι περισσότερο από τα παραπάνω.

 

Τραγουδώντας στο βρέφος, στο νήπιο, στο σπίτι και το σχολείο

Ο γονιός και η/ο βρεφονηπιοκόμος ή νηπιαγωγός είναι κυρίως αυτοί από τους οποίους τα μωρά και τα νήπια θα ακούσουν τα πρώτα τους ταχταρίσματα και τραγούδια. Η φωνή τους θα τα ηρεμήσει, θα τα νανουρίσει, θα συνοδεύσει το φαγητό ή το παιχνίδι, και θα γίνει, μαζί με την αγκαλιά, ένα ακόμα μέσο φροντίδας και αγάπης που τα παιδιά αντιλαμβάνονται και τα κάνουν να νιώθουν ακόμα πιο ασφαλή.

Μεγαλώνοντας, στο σπίτι και στο σχολείο το τραγούδι γίνεται παιχνίδι, μέσο έκφρασης και βοηθός στις δραστηριότητές των παιδιών.
Και σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι αυτοί που αρχικά θα οδηγήσουν με την φωνή τους.
Παράλληλα με τον ρόλο που παίζει στην ανατροφή, ο τρόπος με τον οποίο εντάσσουμε το τραγούδι στη ζωή του παιδιού είναι καθοριστικός όχι μόνο για την επιτυχία με την οποία αυτό θα ακουστεί και θα λειτουργήσει, αλλά ακόμα και για την ψυχοσύνθεσή του και τη σύνδεσή του με τον εαυτό του και το περιβάλλον μέσω της φωνής του.

 

Ο ενήλικας τραγουδά πρώτος

Η διαδρομή της ένταξης του τραγουδιού στην καθημερινότητα του παιδιού περνά από τα εξής στάδια:

  • Ο γονιός/νηπιαγωγός/δάσκαλος είναι αυτός που κατέχει το ρεπερτόριο– και το εμπλουτίζει με καινούρια τραγούδια!
  • Η εκμάθηση των τραγουδιών γίνεται αρχικά από την ίδια τη φωνή του ενήλικα, και όχι από αναπραγωγή μέσω CD/MP3.
  • Μικροί και μεγάλοι συντονίζουν την φωνή τους και μοιράζονται την χαρά του τραγουδιού.
  • Ο ενήλικας ενθαρρύνει το παιδί να τραγουδήσει μέσα από την ίδια την πράξη του (π.χ. ξεκινά τον πρώτο στίχο και αργότερα αποσυρεται αφήνοντάς το να τραγουδήσει μόνο του, βοηθώντας με την φωνή όπου κάτι ξεχνά ή δυσκολεύεται).

Διδάσκοντας “Μέσα απ’το τραγούδι” διαπιστώσαμε πως δεν είναι λίγοι αυτοί που ενδιαφέρονται να μάθουν πριν από τα παιδιά, για τα παιδιά.
Ακόμα -και κυρίως- για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ιδιαίτερα με την μουσική σημειογραφία, στα δύο μέρη του βιβλίου Μέσα απ’το τραγούδι  υπάρχουν οδηγίες βήμα προς βήμα όχι μόνο για το ρεπερτόριο που αντιστοιχεί στην παιδική φωνή, αλλά και για το παίξιμο των τραγουδιών σε ένα απλό μελωδικό μουσικό όργανο (π.χ. μεταλλόφωνο ή αρμόνιο).

Το μουσικό όργανο που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι καλοκουρδισμένο, δηλ. κατά προτίμηση αγορασμένο από ένα κατάστημα με μουσικά όργανα. Η χρήση του δίνει στον ενήλικα την ανεξαρτησία να βγάλει μόνος του τις μελωδίες και, κυρίως, στο τονικό ύψος που είναι κατάλληλο για τα παιδιά..

“Μέσα απ’το τραγούδι” Α’ τόμος  – Β’ τόμος

Ο κυριότερος λόγος που ακούμε παιδιά να τραγουδούν φάλτσα είναι γιατί συνήθως καλούνται να τραγουδήσουν στην έκταση που βολεύει τον ενήλικα και όχι τα ίδια. Έτσι μαθαίνουν τα λόγια στον ρυθμό τους χωρίς όμως να είναι πάντα αναγνωρίσιμη η μελωδία!

Ακολουθώντας ένα μουσικό όργανο και τραγουδώντας στο τονικό ύψος που αντιστοιχεί στην παιδική φωνή, η γυναικεία, ακόμα και αν δυσκολευτεί λίγο στην αρχή, σιγά-σιγά θα προσαρμοστεί. Η αντρική ναι μεν θα τραγουδήσει χαμηλότερα, αλλά τα παιδιά θα την μιμηθούν στην δική τους οκτάβα.

Ακούστε όλο και περισσότερη μουσική με τα παιδιά, με ή χωρίς λόγια.
Παράλληλα εμπιστευτείτε την φωνή σας και τα παιδικά τραγούδια.
Και με υπομονή τραγουδήστε για τα παιδιά, μαζί με τα παιδιά: θα τους μάθετε και θα σας μάθουν πολλά!

 

Τρία Παραμύθια όλο Τραγούδια

 

Μουσική καλημέρα

 

Huachi torito (Μικρό ταυράκι)

 

 

Leave a Reply

Close Menu