Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με αφορμή το βιβλίο “Μέσα απ’ το τραγούδι” των εκδόσεων Νεφέλη. Οι συγγραφείς του βιβλίου συναντήθηκαν ως φοιτήτριες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και αργότερα ως συνάδελφοι, διδάσκοντας το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο μεταξύ παρακολούθησαν μαζί τα θερινά σεμινάρια του Ινστιτούτου Kodály στην Ουγγαρία, γεγονός που επηρέασε καθοριστικά τη μετέπειτα πορεία τους.

Η εμπειρία τους από τη διδασκαλία και οι κοινές τους αναζητήσεις για τη δημιουργία στέρεων βάσεων στη μουσική παιδεία τις οδήγησαν στην πρώτη τους συνεργασία, καρπός της οποίας υπήρξε το βιβλίο-μέθοδος ”Σολ Μι Ντο Λα – Οι βάσεις της θεωρίας, του solfége και του dictée μέσα από 100 ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια” – εκδόσεις Νάκας. Η καινούρια τους πρόταση “Μέσα απ’ το τραγούδι” ανανεώνει τη μέθοδο αυτή με τρόπο ουσιαστικό και εύχρηστο για κάθε χώρο μουσικής διδασκαλίας.

Φανή Μώραλη

Η Φανή Μώραλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικων Σπουδών του Α.Π.Θ. και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ε.Κ.Π.Α. Από πολύ νωρίς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μουσική παιδαγωγική συμμετέχοντας συχνά σε σεμινάρια όπως, μεταξύ άλλων, αυτά των Iνστιτούτων Orff στο Ζάλτσμπουργκ και Kodály στην Ουγγαρία. Για αρκετά χρόνια δίδαξε πιάνο και μουσική προπαιδεία. Από το 2003 διδάσκει το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Γιώτα Τηγανούρια

Η Γιώτα Τηγανούρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαμοθράκη. Τα πρώτα της μουσικά ακούσματα προέρχονται από την τοπική παραδοσιακή μουσική μέσω της οικογένειάς της. Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ολοκλήρωσε τις σπουδές πιάνου, κρουστών και ανώτερων θεωρητικών. Είναι Δρ. Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκδοθεί η μελέτη της για τη μουσική στη Σαμοθράκη. Από το 1997 διδάσκει το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν σύμβουλος μουσικής στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εδώ και πολλά χρόνια διευθύνει την Παιδική – Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης.

Άλλα έργα των συγγραφέων

Οι δύο εκπαιδευτικοί και μουσικοπαιδαγωγοί έχουν συνεργαστεί αρχικά συγκεντρώνοντας και οργανώνοντας υλικό από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, με στόχο να το χρησιμοποιήσουν για τη διδασκαλία και κατανόηση βασικών γνώσεων της μουσικής θεωρίας και ανάγνωσης (solfege). Έτσι προέκυψε το βιβλίο Σολ Μι Ντο Λα – Οι βάσεις της θεωρίας, του solfége και του dictée μέσα από 100 ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια” – εκδόσεις Νάκας το οποίο κυκλοφορεί σε δύο τόμους.

Close Menu