Μουσική καλημέρα!

Μουσική καλημέρα

Ξεκινώντας με μια καλημέρα και ένα τραγούδι όλη η μέρα είναι μια γιορτή!


Το τραγούδι

Τα παιδικά ταγούδια χαρακτηρίζονται από απλότητα και διαχρονικότητα. Γι αυτόν τον λόγο, όταν δεν είναι παραδοσιακά, η σύνθεσή τους απαιτεί γνώση όχι μόνο των δυνατοτήτων των παιδιών αλλά και των στοιχείων που τα καθιστά αγαπητά σε αυτά.
Η Εριφύλη Δαμιανού, συνδυάζοντας την παιδαγωγική και την καλλιτεχνική γνώση και εμπειρία, μας προτείνει αυτό το τραγούδι που είναι δικό της δημιούργημα.
Εμείς βάλαμε μια απλή εναρμόνιση στην μελωδία και το μοιραζόμαστε μαζί σας καθώς έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία στις τάξεις που διδάσκουμε.

Οι στίχοι είναι πολύ απλοί και μπορούν εύκολα να τους απομνημονεύσουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.


Στίχοι

Καλημέρα, όλη μέρα
με τραγούδια, μουσική
όλη η μέρα είν’ γιορτή
με τραγούδια μουσική
όλη η μέρα είν’ γιορτή!


Παρτιτούρα


Βίντεο – Ήχος

Ακούστε το τραγούδι με πιάνο και φωνή και στη συνέχεια τραγουδήστε με τα παιδιά.

 


Νότες – Ντο Ρε Μι Φα Σολ Λα

Η έκταση του τραγουδιού, το εξάχορδο Ντο – Λα, είναι ιδανικό για την παιδική φωνή.
Τα παιδιά της Γ’ και Δ’ δημοτικού, γνωρίζοντας ήδη το τραγούδι, μπορούν τώρα να περάσουν τις νότες και στο τετράδιο της μουσικής.
Σε αυτήν τη περίπτωση βέβαια μπορείτε να κάνετε μια “ζαβολιά” αντικαθιστώντας το παρεστιγμένο όγδοο – δέκατο έκτο με δύο όγδοα και τραγουδώντας, βεβαίως, αντίστοιχα το ρυθμικό σχήμα.

Ακούστε πόσα ακόμα τραγούδια με τις νότες Ντο – Ρε – Μι – Φα – Σολ – Λα αγαπούν τα παιδιά!


Πρόταση διδασκαλίας

Αν θέλετε να διδάξετε στο μάθημα μουσικής το όγδοο παρεστιγμένο με το δέκατο έκτο να ακολουθεί, τότε παρατηρήστε με τα παιδιά στην τάξη τη διαφορά ανάμεσα στο γνωστό σχήμα και στο νέο

Τραγουδήστε με τα παιδιά και τα δύο σχήματα και στη συνέχεια τραγουδήστε ένα από αυτά ζητώντας από τα παιδιά να καταλάβουν ποιο από τα δύο άκουσαν.

Ρυθμική συνοδεία

Πώς θα συνοδέψουμε το τραγούδι με παλαμάκια; Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Leave a Reply

Close Menu