Μουσική καλημέρα!

Ξεκινώντας με ένα τραγούδι καλημέρας στο σχολείο, όλη η μέρα είναι μια γιορτή!

Το τραγούδι

Τα παιδικά ταγούδια χαρακτηρίζονται από απλότητα και διαχρονικότητα. Γι αυτόν τον λόγο, όταν δεν είναι παραδοσιακά, η σύνθεσή τους απαιτεί γνώση όχι μόνο των δυνατοτήτων των παιδιών αλλά και των στοιχείων που τα καθιστά αγαπητά σε αυτά.
Η Εριφύλη Δαμιανού, συνδυάζοντας την παιδαγωγική και την καλλιτεχνική γνώση και εμπειρία, μας προτείνει αυτό το τραγούδι.
Εμείς βάλαμε μια απλή εναρμόνιση στην μελωδία και το μοιραζόμαστε μαζί σας καθώς έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία στις τάξεις που διδάσκουμε.

Ακολουθούν δύο βίντεο: ένα με μια απλή συνοδεία στο πιάνο, το οποίο μπορείτε να τραγουδήσετε ως καραόκε στη συνέχεια, και ένα σε ενορχήστρωση και ερμηνεία από την Γιώτα Τηγανούρια, και συγκεκριμένα από το CD “Στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού”.

Οι στίχοι είναι πολύ απλοί και μπορούν εύκολα να τους απομνημονεύσουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Στίχοι

Καλημέρα, όλη μέρα
με τραγούδια, μουσική
όλη η μέρα είν’ γιορτή
με τραγούδια μουσική
όλη η μέρα είν’ γιορτή!

Παρτιτούρα

Βίντεο – Ήχος

Ακούστε το τραγούδι με πιάνο και φωνή και στη συνέχεια τραγουδήστε με τα παιδιά.

Και μια ακόμα ακρόαση από το CD Στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, της Γιώτας Τηγανούρια:

Νότες – Ντο Ρε Μι Φα Σολ Λα

Η έκταση του τραγουδιού, το εξάχορδο Ντο – Λα, είναι ιδανικό για την παιδική φωνή.
Τα παιδιά της Γ’ και Δ’ δημοτικού, γνωρίζοντας ήδη το τραγούδι, μπορούν τώρα να περάσουν τις νότες και στο τετράδιο της μουσικής.
Σε αυτήν τη περίπτωση βέβαια μπορείτε να κάνετε μια “ζαβολιά” αντικαθιστώντας το παρεστιγμένο όγδοο – δέκατο έκτο με δύο όγδοα και τραγουδώντας, βεβαίως, αντίστοιχα το ρυθμικό σχήμα.

Ακούστε πόσα ακόμα τραγούδια με τις νότες Ντο – Ρε – Μι – Φα – Σολ – Λα αγαπούν τα παιδιά!

Πρόταση διδασκαλίας

Αν θέλετε να διδάξετε στο μάθημα μουσικής το όγδοο παρεστιγμένο με το δέκατο έκτο να ακολουθεί, τότε παρατηρήστε με τα παιδιά στην τάξη τη διαφορά ανάμεσα στο γνωστό σχήμα και στο νέο

Τραγουδήστε πρώτα εσείς και μετά οι μαθητές και τα δύο σχήματα και στη συνέχεια τραγουδήστε ένα από αυτά ζητώντας τους να βρούνε ποιο από τα δύο άκουσαν.

Ρυθμική συνοδεία

Πώς θα συνοδέψουμε το τραγούδι με παλαμάκια;
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:

Μι Σολ Λα: Τα πρώτα μου τραγούδια

Η βάρκα (Τι χαρά, τι χαρά)

Τρία παραμύθια όλο τραγούδια

Περνά – περνά η μέλισσα – Μι Σολ Λα

Leave a Reply

Close Menu